Sporazum o upravljanju čvrstim komunalnim otpadom

Bez autora
Jun 10 2010

U Vladi Vojvodine danas je potpisan Sporazum o zajedničkom upravljanju čvrstim komunalnim otpadom. Sporazumom su predstavnici Grada Novog Sada i osam opština iz Južne Bačke: Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina, Vrbasa i Kule realizovali ciljeve predviđene Strategijom upravljanja otpadom za period 2010. - 2019. Na nivou pokrajine predviđeno je postojanje osam regionalnih deponija, sa Novim Sadom kao centrom integralnog upravljanja otpadom. Na svakoj od regionalnih deponija biće dopreman otpad prikupljen u više sredina, a proces integralnog upravljanja, omogućiće da pored sređivanja stanja u ovoj važnoj oblasti i znatnog ekonomskog efekta, bude obezbeđena bolja zaštita zdravlja stanovništva i ispunjeni savremeni standardi u očuvanju životne sredine, zaštiti voda, zemljišta i vazduha, i sprečeno nastajanje divljih deponija i nekontrolisano odlaganje otpada.

Sporazum o upravljanju čvrstim komunalnim otpadomU Vladi Vojvodine danas je potpisan Sporazum o zajedničkom upravljanju čvrstim komunalnim otpadom.

Sporazumom su predstavnici Grada Novog Sada i osam opština iz Južne Bačke: Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina, Vrbasa i Kule realizovali ciljeve predviđene Strategijom upravljanja otpadom za period 2010. - 2019.

Na nivou pokrajine predviđeno je postojanje osam regionalnih deponija, sa Novim Sadom kao centrom integralnog upravljanja otpadom. Na svakoj od regionalnih deponija biće dopreman otpad prikupljen u više sredina, a proces integralnog upravljanja, omogućiće da pored sređivanja stanja u ovoj važnoj oblasti i znatnog ekonomskog efekta, bude obezbeđena bolja zaštita zdravlja stanovništva i ispunjeni savremeni standardi u očuvanju životne sredine, zaštiti voda, zemljišta i vazduha, i sprečeno nastajanje divljih deponija i nekontrolisano odlaganje otpada.

Ovaj Sporazum nema za cilj samo saniranje i uklanjanje neuslovnih deponija, bolje stanje životne sredine i posao za određen broj ljudi, već i garanciju da će u budućnosti sav otpad biti sakupljan i odlagan na pravi način. Uz sve to na budućoj regionalnoj deponiji će u procesu recikliranja biti proizvedene nove sirovine i energenti.

Jedan od sledećih koraka je formiranje zajedničkog koordinacionog tela, zatim priprema izrade regionalnog plana upravljanja otpadom, određivanje lokacije za buduću regionalnu deponiju i formiranje zajedničkog preduzeće za upravljanje otpadom na regionalnom nivou, sa sedištem u Novom Sadu.

Na ovaj način završena prva faza primene Zakona o upravljanju otpadom, koji sve opštine obavezuje na potpisivanje sporazuma međusobnoj saradnji u upravljanju otpadom, u roku od godinu dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik